Haaruitval: wat kun je er tegen doen?

compleet-programma-voor-3-maanden-met-conditionerNiemand hoeft zich zorgen te maken als er een paar haren meer dan normaal in de haarborstel te vinden zijn. Alleen met een verlies van meer dan 100 haren per dag, spreekt men over haaruitval. Iedereen verliest elke dag zijn haar. Dat is volkomen normaal. Omdat het haar zich regelmatig en continu vernieuwt, net als onze huid doen alle andere lichaamscellen hetzelfde. Haar valt uit, nieuwe haren groeien weer terug. Haaruitval maakt daarom deel uit van een volledig natuurlijke cyclus.

Wanneer wordt haaruitval als een ziekte beschouwd?

Het wordt alleen problematisch wanneer de haaruitval begint, terwijl het nieuwe haar nauwelijks groeit en na enkele centimeters opnieuw stopt of wanneer de nieuwe groei van het haar (meestal op bepaalde plaatsen) volledig faalt. Dan spreekt men van haaruitval. Vaak wordt het cijfer 100 als aanwijzing genoemd: wie niet meer dan 100 haren per dag verliest, bevindt zich nog steeds in het normale bereik.
Maar wat als er 101 haren in de borstel zitten? Moet men dan gaan kijken voor een pruik? Geduld, omdat er vaak genoeg fasen of situaties zijn waarin het lichaam geïrriteerd is om verschillende redenen. Dan valt er af en toe meer haar uit, om na een paar dagen of weken gewoon weer terug te groeien. En wat als de meerderheid van deze 100 haren op één plek uitvallen en het steeds erger wordt? Is dat ook normaal? Nee, dan gaat het om haaruitval.

De echte oorzaak van haaruitval is onbekend

Haaruitval is een individuele zaak en toch heeft de betrokken persoon meestal geen diagnostische hulp nodig. Het haar wordt overal duidelijk dunner of kaal op bepaalde plaatsen. Er is veel onderzoek gedaan naar haaruitval, er zijn verbanden gevonden, maar de exacte oorzaak is nog steeds onduidelijk.

Erfelijke of hormonale haaruitval?

Natuurlijk krijgen de getroffenen vaak een antwoord, maar is dit ook nuttig? In de meeste gevallen niet. Wat is bijvoorbeeld zinvol aan het diagnosticeren van “erfelijke of hormonale haaruitval (alopecia androgenetica)”? Deze diagnose sluit elke realistische kans op verbetering van haaruitval uit. Of op zijn minst een verbetering, die de patiënt in eigen handen heeft.

Geneesmiddelen voor haaruitval

Natuurlijk zijn er medicijnen beschikbaar voor haaruitval en worden ze ook voorgeschreven, meestal op kosten van de patiënt. Of deze werken, kan worden betwijfeld. Ze moeten een leven lang worden gebruikt, en als je ze stopt, komt het haarverlies terug, meestal zelfs sterker dan ooit. Bovendien geldt: medicijnen kennen vaak serieuze bijwerkingen, zowel op de korte als de lange termijn.
Is de enige oplossing dan alleen een haartransplantatie? Met zeer hoge kosten? Of tolereer je liever een beetje haaruitval en wacht je op een gentherapie voor haaruitval die hopelijk binnenkort op de markt verschijnt? De oplossing voor haaruitval bij mannen is niet makkelijk te vinden. Een goed alternatief zijn de producten van Hairkeeper.eu. Dit zijn biologisch ontwikkelde producten zoals shampoo, lotion en supplementen die de haarwortels voeden en ervoor zorgen dat haarverlies wordt tegen gegaan. Uiteraard is het ook verstandig om uw levensstijl te verbeteren en bijvoorbeeld stress te voorkomen. Ook sporten zal ervoor zorgen dat u stress beter de baas kunt en uw hormoonhuishouding verbeterd. Blijft u last hebben van haaruitval na deze tips? Dan kunt u de huisarts om raad vragen. Wellicht dat er andere oorzaken ten grondslag liggen aan het probleem.