Hebben e-sigaretten/e-liquids zonder nicotine invloed op de gezondheid?

We weten niet zeker of het dampen van e-liquids schadelijk is voor onze gezondheid. Wellicht heeft het dampen van e-liquids zelfs een positief effect op onze gezondheid indien je overstapt van het roken van tabak. In ieder geval zijn er geen berichten dat de mensen die al vijf of tien jaar de e-sigaret gebruiken negatieve effecten hebben ondervonden. Over 15, 20 osf 40 jaar kunnen er positieve of negatieve effecten zijn.

flavourart-300×300

EA-Sigaret_Exclusig-red-label-300×300

Advies vragen aan een arts kan belangrijk zijn

Overweeg je om e-liquids te gaan gebruiken. Het is verstandig om advies te vragen aan een arts, zeker als je gevoelig bent voor voedselallergie, als je allergisch bent voor PG, VG of voor nicotine, als je een zwak immuunsysteem hebt, en nierziekte of leverziekte hebt, suikerziekte hebt, een hartziekte of een onregelmatige hartslag hebt, last hebt van hoge bloeddruk of van een overactieve schildklier.

Wellicht is dampen op de lange termijn toch schadelijk

De basisstoffen in de e-liquid (VG, PG, en smaakstoffen) zijn niet giftig. De deeltjes in de damp zijn echter erg klein, kleiner dan de deeltjes in de rook van sigaretten. We weten waarschijnlijk pas na geruime tijd of e-sigaretten schadelijk zijn voor de gezondheid. Wellicht blijkt over geruime tijd dat de kleine deeltjes of de langdurige blootstelling aan PG en VG toch schadelijk is voor de gezondheid.

Gebruiken van een e-sigaret is in ieder geval gezonder dan roken

Een e-sigaret produceert, in tegenstelling tot de sigaret, geen teer of de giftige gassen die gevonden worden in de sigarettenrook. Verhitting maakt van de e-liquid een damp. Die damp wordt door de gebruiker van een e-sigaret geïnhaleerd. De e-liquid is verkrijgbaar in veel verschillende smaken. Het dampen van e-liquids is vrijwel onschadelijk, mits de e-liquids zijn voorzien van een goede certificering.

E-liquids bevatten mogelijk schadelijke chemicaliën

Pg en VG zijn hoogstwaarschijnlijk niet schadelijk. In de verschillende smaakstoffen kunnen wel giftige chemicaliën worden aangetroffen. Veel producenten van e-liquids weigeren vragen over dit onderwerp te beantwoorden, of ze weten niet dat de smaakstoffen giftige chemicaliën kunnen bevatten.

Onderzocht is welke smaakstoffen schadelijk zijn

Uit onderzoek is gebleken dat vooral de stoffen kaneel, vanille en botersmaak schadelijk zijn. Ze veroorzaken schade aan de witte bloedcellen. Er ontstaan ontstekingsreacties. Bovendien komen er meer vrije radicalen. Soms sterven de cellen af. Ook het mixen van diverse e-liquids kan giftig zijn voor onze witte bloedcellen. Op deze pagina vind u meer informatie, vragen en antwoorden omtrent e-roken!

Fogazi-chestpump-300×300